Amsterdam, Watergraafsmeer KVK 75496976
info@kinderpraktijkaanzet.nl

Ouders aan zet oud

(online) workshops & trainingen voor ouders & professionals

“Het ouderschap is misschien wel de meest ingewikkelde taak die je in het leven kunt oppakken”

Kinderen communiceren via hun gedrag en uitingen. En richting hun ouders blijven veel kinderen dit ook nog doen, zelfs wanneer zij al lang en breed perfect Nederlands kunnen spreken en schrijven! Het kan als ouder behoorlijk ingewikkeld zijn om te begrijpen wat jouw kind wil vertellen. Soms drijft dat ouders tot radeloosheid, machteloosheid, moedeloosheid of hopeloosheid.

Aan Zet beschikt over kennis en kunde om zorgwekkende of onbegrijpelijke (emotionele) uitingen van kinderen te ‘vertalen’ naar begrijpelijk Nederlands. 

Met behulp van deze heldere vertaling verkrijgen ouders en professionals vaak al zoveel (zelf)inzicht en (zelf)kennis dat er als vanzelf beweging komt. Zij kunnen weer verder.

Dan kan het fijn zijn als er even iemand meekijkt. Iemand die even een heldere blik werpt. Want ouders kunnen over het algemeen prima vertellen, waar het klemt of krampt binnen hun gezin. En in die informatie zit de sleutel!

Die informatie biedt mij meestal voldoende aanknopingspunten om aan ouders een (eerste) vertaling te bieden van dat wat hun kind hen vaak in (op het eerste gezicht) onbegrijpelijk of onverklaarbaar gedrag en uitingen toont. Dat doe ik dan wel in begrijpelijk Nederlands. 😉

Daarmee is nog niet meteen alles opgelost, maar verandert er wel vaak meteen iets in het gedrag of de uitingen van het kind. Een of meer vervolggesprekken kunnen dan nog helpen om de puntjes op de i te krijgen.

Als het (daarna nog) nodig is om een preciezere vertaling te maken of als jouw kind wel wat extra steun kan gebruiken, kan ik jouw kind door middel van kortdurende coaching of therapie begeleiden. Zodat daar waar jouw kind of jullie gezin last van heeft zich sneller oplost. 

Aan Zet biedt jou daarom, wanneer dat nodig of helpend is voor jouw gezin:

Blijf niet alleen worstelen! Niet zelden is een klein zetje, een andere blik, oprechte compassie en onverdeelde aandacht al genoeg om met meer balans en grip verder te kunnen.

I. Extra inzicht, meer grip of steun voor jou als ouder

Het ouderschap leer je al doende. Soms loop je daarbij even vast of blijf je worstelen. Als je geen grip hebt, is het lastig balanceren. Dan kan het heel fijn zijn als er iemand met je meedenkt. Maak dan gerust gebruik van mijn expertise en kennis!

Vragen die jij mogelijk hebt zijn:

 • Waarom irriteert mij bepaald gedrag van mijn kind?
 • Bied ik wel voldoende grenzen?
 • Waarom beland ik toch telkens met mijn kind in een macht-strijd?
 • Hoe kan ik mijn kind helpen wanneer het zich terugtrekt of afsluit?
 • Waarom lukt dat wat ik zo lastig vind andere ouders wel?
 • Moeten kinderen niet gewoon luisteren wanneer ik dat vraag en waarom doen ze dat dan niet?
 • Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind weerbaar wordt?
 • Waarom lukt het mijn partner wel en mij niet om met de buien van mijn kind om te gaan?
 • Hoe voorkom ik dat mijn kind teveel op een scherm zit?
 • Hoe stimuleer ik mijn kind om vrienden te maken?
 • Hoe komt het dat ik met het ene kind veel makkelijker kan omgaan dan met het andere?
 • Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind mijn angsten niet overneemt?
 • Hoe kom ik erachter wat mijn kind dwarszit?
 • Hoe steun ik mijn kind optimaal?
 • Hoe help ik mijn faalangstige kind?
 • Waarom lukt het mij niet om mijn kind relaxt in slaap te krijgen?
 • Waarom lijkt mijn kind geen respect voor mij te tonen?
 • Hoe kom ik erachter of mijn kind wel gelukkig is?
 • Hoe kan ik mijn kind helpen om ongezond gedrag af te leren?
 • Hoe komt het toch dat mijn kind (nog) zo afhankelijk is van mij?
 • Hoe los ik ruzies in huis beter op?
 • Hoe komt het dat mijn kind mij nooit wil helpen?
 • Hoe help ik mijn kind het beste in een driftbui?
 • Hoe voorkom ik dat mijn kind dezelfde fouten maakt als ik?
 • Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen minder ruzie hebben?
 • Waarom ben ik zo doodmoe na een dag met mijn kind(eren)?
 • Hoe bescherm ik mijn gevoelige kind?
 • Geef ik mijn kind niet teveel ruimte?
 • Hoe maak ik mijn kind meer zelfredzaam en zelfstandig?
 • Is het normaal dat ik me zo’n zorgen maak over de toekomst van mijn kind?
 • Hoe kan het dat ik alles heb geprobeerd en er niets lijkt te helpen?
 • Hoe breng ik mijn kind meer verantwoordelijkheidsbesef bij?

II. Ouderadviesgesprekken binnen een kind-traject

Heeft jouw kind ergens ingrijpend last van en overweeg jij mijn hulp in te schakelen voor jouw kind? Weet dan dat jij sowieso, als ouder en belangrijke ruggensteun van jouw kind, in het proces wordt betrokken, zodat jouw kind zich extra gesteund voelt en daarmee nog sneller naar zijn of haar doel kan. De eerste vraag zal daarom altijd zijn: wat heb jij als ouder nodig om jouw kind optimaal te kunnen steunen? Wanneer kinderen ergens last van hebben, vormt een omgeving of systeem soms (ongewild) de aanleiding. Of soms houden een bepaald ontstaan patroon de klachten onbedoeld in stand. In dat geval kijk ik graag met jou of jullie mee hoe die belemmering kan worden opgelost. Indien nodig geef ik je tips en advies om jouw kind optimaal te begeleiden in zijn of haar proces. Zodat jullie snel weer helemaal zelf aan zet zijn.

III. Begeleiding of mediation binnen jouw gezin of tussen gezinsleden

Om ècht naar elkaar te kunnen luisteren en elkaar oprecht te willen begrijpen is het soms nodig dat een (professionele) derde bemiddelt of ingesleten (destructieve) gezinspatronen helpt te doorbreken. Onder mijn begeleiding kan binnen een gezin of tussen twee gezinsleden meer inzicht gaan ontstaan in hun eigen innerlijke processen en patronen en dat van de ander. Van daaruit gaan zij meer grip ervaren en zullen gezinsleden makkelijker kunnen kiezen voor hun eigen geluk èn dat van de ander. lees meer>>

IV. Observatie of bemiddeling op school

Een kind is een expert over zichzelf. Elk kind beschikt over eigen wijsheid en kracht. Een leerkracht draagt bij aan die wijsheid, voornamelijk op cognitief vlak en niet zelden ook op sociaal vlak. Ook een opvang-juf of -meester, grootouders, buren, vrienden dragen jouw kind een warm hart toe en houden een oogje in het zeil als jij dat even niet kan. Als ouder doe je natuurlijk ontzettend jouw best om alle ballen in de lucht te houden. En jij kent je kind als geen ander. Maar er zijn simpelweg grenzen in wat je allemaal kunt. Mijn expertise als kindertherapeut ligt in het bekrachtigen en stimuleren van kinderen die belemmerd worden in hun sociaal-emotionele welzijn en groei èn in het activeren van alles en iedereen om het kind heen wat daarvoor nodig is. Daarom kom ik, op jouw verzoek, ook op scholen, sportscholen of in elke andere omgeving waarin kinderen mijn hulp kunnen gebruiken. Laten we onze krachten bundelen!

V. Begeleiding en advies in scheidingssituaties

Kinderpraktijk aan Zet biedt afhankelijk van jouw wens, behoefte of vraag:

I Individuele steun en advies aan jou (over het ouderschap tijdens en na een scheiding);

II Begeleiding en advies aan jullie samen als scheidende of gescheiden ouders (over hoe jullie je uiten richting elkaar en jullie kind(eren), hoe jullie steun bieden aan jullie kind(eren), hoe jullie ingrijpende beslissingen nemen over jullie kind(eren) en hoe jullie daarover met jullie kind(eren) communiceren);

III Individuele begeleiding van jullie kind(eren) (wanneer jullie vermoeden dat hij/zij vanwege de scheiding extra steun kan gebruiken).

Als kindertherapeut en scheidingsexpert, ben ik gespecialiseerd in de ingewikkelde emotionele processen van een scheiding, zowel bij kinderen als bij hun ouders. Vaak komen we in enkele gesprekken en/of sessies al een heel eind. Aarzel dus niet om mijn hulp in te schakelen of om even vrijblijvend te overleggen. Lees meer>>

VI. Hulp bij aanhoudende onderlinge strijd over jullie kind(eren)

Vanuit mijn ruime ervaring en expertise weet ik hoe ontzettend ingewikkeld het kan zijn (en soms zelfs onmogelijk kan lijken) om vanuit de loopgraven samen naar een fijnere vorm van contact te komen. Eén die niet destructief maar juist constructief is voor zowel jullie zelf als jullie (kind)eren. Dat kan wel degelijk, als jullie dat willen. Alles is altijd in beweging, hoe vast het soms ook lijkt te zitten! Lees meer>>

Ik gun jou in jouw ouderschap evenwicht en grip!