Amsterdam, Watergraafsmeer KVK 75496976
020-8465995
info@kinderpraktijkaanzet.nl

Uit elkaar aan zet

coaching & counseling & therapie & training

Weet je nog dat allereerste moment, dat jij naar jouw kind keek en dacht: “ik ben jouw ouder opdat jij kind kan zijn!

Elke situatie en elke setting is anders en vraagt ook iets anders van jou als ouder. Of je nu kinderen samen in een relatie, gescheiden van elkaar of binnen een samengesteld gezin grootbrengt. Als ouders kunnen jullie zomaar – zeker als er sprake is van een scheiding – (ook) in het ouderschap lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Want over wat het beste is voor jullie kind(eren) kunnen meningen soms mijlenver uit elkaar liggen. Ga je dan voor je gelijk of voor jouw geluk? Weet dan: jouw geluk betekent ook het geluk van jouw kind. En jouw ‘gelijk willen hebben’, leidt niet zelden naar veel meer narigheid en ellende. Juist voor jullie kind(eren).

Ik weet het hoe enorm lastig het is om elkaar in alle gevallen als ouders te blijven zien, zeker als je elkaar als partner niet (langer) snapt of als jullie in een pijnlijk en emotioneel proces van een scheiding zitten.

Ook als jullie (al een tijd) uit elkaar wonen, kan het lastig blijven om op een constructieve manier over ouderschapskwesties te communiceren. Jullie lijken dan telkens weer met elkaar in dezelfde groef te komen.

Hardnekkige conflicten tussen jullie als ouders kunnen evengoed binnen een gezinssetting ontstaan. En dan veel energie vragen.

Tegelijkertijd willen jullie natuurlijk zo weinig mogelijk energie stoppen in strijd, want jullie kind heeft jullie juist als ouders zo hard nodig. Zonder (beschikbare) ouders kan jouw kind geen kind zijn!

Elke ruzie biedt kans op een meer waardevolle vorm van contact!

Ik leer kinderen die vaak ruzie maken hoe zij elkaars gebruiksaanwijzing kunnen leren kennen. En ik vertel ze dat als een van de twee ergens onder lijdt, pijn of stress heeft, er vroeg of laat gedoe zal gaan zijn. En gedoe, dat willen kinderen maar al te graag voorkomen.

“Zeg wat is er eigenlijk met je, waardoor je zo doet?”

Een fijne sfeer is simpelweg niet vol te houden, als er één zich rot voelt, laat staan als dat voor beiden geldt. Als je allebei besluit dat je graag zorg wilt dragen voor een fijne sfeer, dan wil je logischerwijs niet (langer) dat (ook) die ander pijn heeft. Dan ben je bereid te luisteren naar elkaar en ga je je best doen om elkaar beter te begrijpen.

Kinderpraktijk aan Zet biedt begeleiding en bemiddeling aan (gescheiden) ouders of andere gezinsleden in de vorm van gezamenlijke of individuele gesprekken en helpt bij het maken van praktische afspraken over jullie kind(eren)

Willen jullie hulp bij die lastige communicatie? Bij het maken van afspraken over kinderen? Bij het opstellen van een ouderschapsplan? Bij het samen kunnen zorgdragen voor een goede sfeer? Aarzel dan niet. Vanuit mijn ruime ervaring en expertise weet ik hoe ontzettend ingewikkeld het kan zijn (en soms zelfs onmogelijk kan lijken) om vanuit de loopgraven samen naar een fijnere vorm van contact te komen. Eén die niet destructief maar juist constructief is voor zowel jullie zelf als jullie (kind)eren.

Om ècht naar elkaar te kunnen luisteren en elkaar oprecht te willen begrijpen is het vaak noodzakelijk dat er een (professionele) derde bij is die ervoor waakt dat er tussen jullie weer een gezond evenwicht gaat ontstaan. Want dat kan wel degelijk, als jullie dat willen! Onder mijn begeleiding zullen jullie in een (ex)partner-gesprek inzicht gaan krijgen in jullie eigen innerlijke processen en patronen en dat van de ander. Van daaruit gaan jullie meer grip ervaren en zullen jullie makkelijker als ouders kunnen kiezen voor jullie eigen geluk èn dat van jullie kind(eren).

Alles is altijd in beweging, hoe vast het ook lijkt te zitten.