Amsterdam, Watergraafsmeer KVK 75496976
info@kinderpraktijkaanzet.nl

eigen emoties (zelfkennis)

coaching & counseling & therapie & training

Zie jij jouw kind vaak (overdreven) gestrest, gekwetst, dramatisch reageren? Of helemaal overspoeld worden door emoties? Alsof jouw kind ineens jaren jonger is dan het daadwerkelijk is?

En lukt het jou en jouw gezin dan nog om daarop compassievol te reageren? En om relaxt te blijven? Gun jij jouw kind dan weer verbinding met zichzelf, met jou en jullie gezin?

Kinderpraktijk aan zet helpt kinderen weer de liefdevolle steun en verbinding te voelen, waarop zij recht hebben! En helpt ouders met tools en tips hoe zij moeitelozer op elke emotie van kinderen kunnen afstemmen om dan bewust met kalmte en warmte op hun unieke kind te kunnen reageren.

Kinderen die een trauma of pijnlijke ervaring hebben meegemaakt of om een andere reden ergens heel erg van geschrokken of onder de indruk zijn, vinden het vaak ook lastig om vertrouwen èn een gezond wantrouwen te ontwikkelen naar de wereld. Zij kunnen het dan lastig vinden om liefde, troost en hulp te accepteren van anderen. Het kan er zelfs toe leiden dat deze kinderen zich uiteindelijk hulpeloos gaan voelen. Of zij gaan zich (op latere leeftijd) niet erkend, onbegrepen, niet gezien of gehoord, niet geaccepteerd of geïsoleerd voelen. Ook ouders kunnen zich dan behoorlijk hulpeloos voelen!

Maar pijnlijke emoties zijn helaas niet te vermijden of te onderdrukken, die zullen blijven komen. Omdat opgroeiende kinderen hun emoties nog niet kennen of niet begrijpen en steun niet altijd direct voorhanden is, weten zij zich vaak geen raad met pijnlijke of ongemakkelijke emoties. Zij zien dan meestal geen andere weg dan bijvoorbeeld te vluchten in afleiding, zich terug te trekken in zichzelf, de pijnlijke situatie of het mogelijke verlies te vermijden of zich emotioneel uit te leven op iets of iemand in hun omgeving.

Kinderpraktijk aan Zet leert aan kinderen hoe zij hulp kunnen vragen en hoe zij pijn en emoties met liefdevolle hulp kunnen doorstaan (zodat deze vóór hun gaan werken) en adviseert ouders hoe zij hun kind daarin optimaal kunnen ondersteunen! In de praktijk blijkt namelijk dat kinderen die leren zich met liefdevolle aandacht op hun eigen emoties af te stemmen en daaraan met mededogen te verbinden, steeds beter worden in het omgaan met stress, verwerken van emotionele ervaringen en het herstellen van schrik en pijn. Zij krijgen dan langzaam maar zeker steeds meer inzicht in en kennis over hun emotionele bewegingen.Zo worden kinderen emotioneel intelligent. Want emoties geven hele handige informatie over wie zij zijn, over hun unieke voorkeuren en gevoeligheden. En zo ontstaat zelfkennis.

Hoe zit dat eigenlijk met die emotie-golven? Zoals iedereen heb jij als het ware een zwembad met honderden verschillende plonzende emoties. En die plonzende emoties maken golven, die zich de hele dag door jouw zwembad heen bewegen. Er kunnen op een dag veel verschillende emoties voorbij komen. Elke dag weer opnieuw.

Emoties zijn in feite geladen bewegende energiedeeltjes; om te ontladen willen ze alleen door jou heen golven. Als jij die golvende emoties durft te ervaren, dan verdwijnt de lading vanzelf en behoud jij je energie.

Kinderen hebben van hun ouder(s) heel veel liefdevolle aandacht en geruststelling nodig (op het moment dat zo’n emotie door hen heen beweegt). Zodat zij de plons en de daarop volgende golf voortaan steeds beter durven te laten komen en weten dat zij rustig kunnen blijven ademen, ook als het water hard golft.

Wist je trouwens dat als je daar een beetje handig in wordt, een ’emotiegolf’ maar maximaal 1,5 minuut duurt? Hoe geruststellend is dat!