Amsterdam, Watergraafsmeer KVK 75496976
info@kinderpraktijkaanzet.nl

Wijs uit emoties?

(online) workshops & trainingen voor ouders & professionals

Wijs uit emoties?

Jonge kinderen kunnen hun denken niet gebruiken om hun emotionele reacties op het leven te duiden of te reguleren. De verstandelijke ‘bedrading’ van kinderen doet het pas rond hun twaalfde verjaardag en dan moet je kind nog leren er gebruik van te maken. Maar gevoelens zijn er al direct vanaf de geboorte! Emoties zijn er dus véél eerder dan verstand. Jouw kind is daarom aanvankelijk voor het duiden en reguleren van zijn of haar gevoel afhankelijk van jou als opvoeder. Niet alleen omdat jij jouw kind daadwerkelijk kan geruststellen als hij of zij van streek is, maar ook omdat jij je kind door jouw eigen gedrag laat zien hoe je dat doet. En geleidelijk aan ontwikkelt jouw kind dan het vermogen om dat zelf te doen.

Neurowetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat emoties meer invloed hebben op ons denken dan ons denken heeft op onze emoties. Als je geen grip hebt op jouw emoties heb je geen grip op jouw gedachten en als je je gevoelens en gedachten niet op een of andere manier in evenwicht kunt brengen, raakt jouw contact met anderen uit balans.

Als je over emotionele veerkracht beschikt ben je in staat je emoties in balans te brengen, zodat je gevoelens beheersbaar blijven. Je kunt dan de intensiteit van je emoties beter verdragen. Evenwichtige emoties roepen evenwichtige gedachten en gevoelens op. Evenwichtige emoties, gedachten en gevoelens roepen evenwichtig gedrag op. En last but not least: een vrolijk, warm en liefdevol contact met jouw kind. 

Kom je er nog wijs uit? Jouw kind zeker wel! Dus als jij wat wijzer wordt over jouw emoties hoeft je kind enkel nog maar nieuwsgierig te kijken naar hoe jij dat doet.    

Wil jij wijzer worden over jouw emoties en die van jouw kind? Volg dan de sleutel-tot-je-kind-training. In het voorjaar start kinderpraktijk aan Zet weer met een nieuwe serie trainingen. Voor meer informatie stuur een mail naar info@kinderpraktijkaanzet.nl.