Amsterdam, Watergraafsmeer KVK 75496976
info@kinderpraktijkaanzet.nl

Hoe wordt een kind expert in zichzelf-zijn? En wat heeft het daarbij nodig van ons?

(online) workshops & trainingen voor ouders & professionals

Hoe wordt een kind expert in zichzelf-zijn? En wat heeft het daarbij nodig van ons?

Kinderen zijn experts over zichzelf. Zij zijn de enige die zichzelf ècht kunnen kennen. Kinderen hebben het recht om optimaal zichzelf te zijn. Zij hebben er recht op om in het zichzelf-zijn steeds wijzer en rijker te worden. Zo worden het vanzelf stevige en verantwoordelijke volwassenen.

Ieder van ons heeft (met elkaar) de plicht om kinderen daarin ook de gelegenheid te geven èn ze te helpen daarin zo vaardig mogelijk te worden!

Ouders vervullen in de groei van kinderen een cruciale rol. Daarom hebben wij ook de plicht om ouders de gelegenheid te geven die cruciale rol te vervullen èn ze – waar nodig en zo mogelijk – te steunen daarin zo vaardig mogelijk te worden.

Wat kunnen wij dan doen? Allereerst met een open hart kijken en luisteren naar de kinderen om ons heen om te ontdekken welke basisbehoefte beantwoord wil worden. Want ieder mens kan aan de basisbehoeften van een kind tegemoet komen, ook als je niet de ouder bent. Daarmee deel jij niet alleen jouw unieke wijsheid en rijkdom met een kind, die daarvan kan profiteren, maar je ontlast daarmee ook een ouder.

Ieder kind is uniek en heeft daarom iets anders nodig. Toch hebben alle kinderen, waar hun ‘wieg’ ook stond en op welke wijze zij ook grootgebracht worden, dezelfde zeven basisbehoeften om gebalanceerd te kunnen opgroeien. Als wij er met elkaar voor zorgen dat aan deze zeven basisbehoeften tegemoet kan worden gekomen, kunnen kinderen opgroeien tot een wijzere en rijkere versie van zichzelf.

Dus ja, ieder kind is uniek en heeft iets anders nodig van een ouder. En elke ouder is uniek en heeft iets anders te bieden aan een kind. En dat mag en kan ook. Dus hoe wij die behoeften invullen of ingevuld willen hebben, dat is aan ons zelf.

Dàt wij basisbehoeften ingevuld willen hebben niet. Dat staat vast. Dat blijkt namelijk direct als het niet zo is. Soms duurt het even voordat wij het ons gewaarworden. Maar als aan de basisbehoeften niet tegemoet wordt gekomen, kan er geen balans ontstaan. En dat wreekt zich altijd, vroeg of laat.

Terwijl kinderen vanuit een stevig fundament kunnen uitgroeien tot een veerkrachtige volwassene die in verbinding weet te staan met zichzelf, met anderen en met de wereld. Dat gun je toch ieder kind!

Wil je meer weten over de zeven basisbehoeften van een kind? En hoe je daaraan als professional optimaal tegemoet kan komen? Kijk op de website voor meer informatie over ‘de basisplattegrond van een kind’. Binnenkort starten trainingen voor professionals die in hun werk met kinderen of ouders te maken hebben. Ook in-house-trainingen en lezingen op maat behoren tot de mogelijkheden.