Amsterdam, Watergraafsmeer KVK 75496976
info@kinderpraktijkaanzet.nl

Jij bent toch zeker wel ZELF de baas over jouw gevoel? Ja toch, niet dan?

(online) workshops & trainingen voor ouders & professionals

Jij bent toch zeker wel ZELF de baas over jouw gevoel? Ja toch, niet dan?

Oef ja. Het leven is soms een enorm geploeter. Zeker nu. Wij leven in een pittige tijd. En net als we denken dat wij het leven enigszins snappen, kan er zomaar weer iets gebeuren, wat alles ineens weer overhoop haalt.

Niemand van ons ontkomt eraan. In dit jaar zijn wij allemaal geconfronteerd met gebeurtenissen waar wij geen vat op bleken te hebben: het virus met al zijn mutaties, het aantal besmettingen en opnames op de IC’s, eindeloos veel video-meetings, een school die plots weer dicht ging, jouw reisbestemming waarvoor ineens toch een negatief reisadvies bleek te gelden, de openingstijden van het terras, de bieb, de Efteling en het Rijks.

Maar niet wat er op een dag gebeurt, bepaalt hoe wij ons voelen. Integendeel: ons gevoel wordt bepaald door hoe wij ZELF een gebeurtenis ervaren, beleven, betekenis geven, beluisteren, kleuren, bekijken, duiden, beoordelen en bespreken. Dat doen wij ieder op onze eigen unieke wijze. En hoe wij dat doen, daarop hebben wij – gelukkig – wèl vat!

Onze emoties spelen daarin een sleutelrol. Want emoties zijn bedoeld om ons in actie te zetten, om ons richting te geven en om ons weer in balans te brengen. Daarom is het van groot belang dat wij onze emotie checken op het moment van een ervaring of waarneming. Die emoties geven ons ontzettend belangrijke informatie.

Wanneer wij weten waarop te letten, gaan wij emoties steeds beter begrijpen en leren gebruiken. En kijk dan maar eens wie er binnen no-time (weer) de baas is over jouw gevoel! Precies ja, JIJ!

Dit vertellen onze emoties (in een notendop):

Angst (acuut) => Is er sprake van een acute fysieke bedreiging: dan moet je vechten, vluchten of om hulp roepen. Dus de actie is: een acute inspanning (breng jezelf in veiligheid!) gevolgd door ontspanning / rust  (ontladen van stress). Want na die stress wil jouw systeem snel gerustgesteld worden. Daarna ben je weer in balans.

Angst (niet acuut) => Het voelt wel angstig, maar het is in feite een lichamelijke reactie op een irreële gedachte. Maar jouw systeem weet dat niet en blijft dus in de stress-stand staan, vaak veel te lang. Daarom wil jouw systeem nu eerst zo snel mogelijk ont-stressen, door geruststelling, ontspanning. En wil jij je gaan bevrijden van de irreële gedachte. Deze ervaring vertelt jou dat je belemmerd wordt in jouw groei, dus dat je (met gebruikmaking van rationele gedachten van jezelf of anderen) belemmeringen kan gaan opruimen zodat je weer vrij bent om te groeien.

Boos => In deze situatie heb jij kracht nodig om weer terug in balans te komen. Boos helpt jou om die kracht weer (even) te hebben. Als je dan die boosheid (op enig moment) constructief inzet, dan ben je daarna weer in balans. Als je de kracht niet direct kan inzetten, wil je vaak wel even ontluchten. Maar je wil dit natuurlijk alleen doen wanneer je daarbij een ander niet bezeert!

Afkeer => Je wordt misselijk van deze situatie, dus dat betekent dat je deze situatie zo veel als mogelijk moet vermijden.

Verdriet => Iets laat jou los, wat jij niet wil loslaten, en jouw verdriet helpt jou bij dat loslaatproces om weer in balans te komen. Deze pijnlijke ervaring dwingt jou om even stil te staan. Om het te verdragen. Als je toegeeft aan verdriet (en daarmee aan je behoefte te huilen, te zuchten, te schrijven, te praten, te knuffelen enzovoorts) ben je daarna weer in balans.

Schuld/schaamte/afkeur => Deze ervaring of waarneming belemmert jou om jezelf (en/of de ander en/of de wereld) te accepteren, je wilt jezelf bevrijden van dit pijnlijke gevoel. Hoewel het pijnlijk voelt, is het enkel een gedachte, die jij (in verreweg de meeste gevallen) per abuis voor waar hebt aangenomen. Onderzoek dus om welke gedachte het precies gaat. Als jij uitvindt welke gedachte het is, kun jij jezelf ervan bevrijden. Wanneer jij weet welke gedachte voor jou niet meer klopt, kun je stoppen met erin te geloven. Als je de juiste gedachte te pakken had en je deze vervolgens geen aandacht meer geeft, verdwijnt ie vanzelf. En als jij schuld of schaamte voelt vanwege een (onbedoelde) grensoverschrijdende handeling van jou, kun jij spijt betuigen en gaan uitvinden hoe jij de (emotionele) schade gaat herstellen. Vergissen is menselijk!

Vreugde => Jij volgt met deze ervaring of waarneming iets wat past bij jouw unieke blauwdruk (en als je dat genoeg blijft doen, zal dat tot vervulling leiden).

Liefde => Deze ervaring of waarneming brengt jou in verbinding met jezelf of een ander. (en als je dat vanuit jouw unieke blauwdruk doet, zal dat ook bijdragen aan anderen en/of de wereld en resulteren in een gevoel van dankbaarheid).

Verbazing => Deze ervaring wil jou in beweging zetten om het verder te onderzoeken (laat je in die verwondering maar leiden vanuit jouw innerlijk kompas).

Heb je vragen of behoefte aan persoonlijke begeleiding? Aarzel niet om mij te mailen! (kijk ook even hier: onder ‘mijn leestips’ verwijs ik naar het superhandige boek van Vera Helleman “De Emotie Encyclopedie”)