Amsterdam, Watergraafsmeer KVK 75496976
info@kinderpraktijkaanzet.nl

Ben jij negatief of positief geladen?

(online) workshops & trainingen voor ouders & professionals

Ben jij negatief of positief geladen?

Hoe verhoud jij je tot de ander? Wat ervaar jij wanneer jij jouw aandacht op die ander richt? Is het een positieve, negatieve of neutrale gewaarwording? En wanneer het positief of negatief is, waar zit die lading dan? Zit die op iets van jou zelf of juist op iets van de ander?

Natuurlijk is niet iedereen alleen maar positief of negatief of neutraal. Dat is afhankelijk van de situatie, van het moment, van jouw gemoedstoestand et cetera. Maar soms kan lading zomaar met jou op de loop gaan! Want het is net als met een magneet: kom je met de plus dichtbij de min dan is de aantrekkingskracht nauwelijks te doorbreken. Je kunt dan zomaar, zonder dat jij dat zelf wilde, naar een bepaalde kant worden getrokken, waar je helemaal niet wilde zijn. En die ander ook. HELP! Allebei weg uit jullie eigen rustige midden!

Geen paniek. Met lading is op zichzelf namelijk helemaal niets mis. Het houdt de boel immers lekker krachtig en passievol in beweging. Maar wanneer jij van die woeste bewegingen last gaat krijgen, wanneer jij op spanning die met jou op de loop gaan toch wat meer grip wilt krijgen, dan kan dat natuurlijk ook. Het is jouw leven, dus jij gaat erover.

Eerst kun je dan voor jezelf nagaan op welk waarneembaar deel van jou of van iemand anders die lading zit. Het gaat dan om iets wat relatief eenvoudig is vast te stellen, om iets wat van buitenaf makkelijk herkenbaar is, dus niet diep is weggestopt. Het kan gaan om:

  1. Een duidelijk herkenbare emotie (die jij zelf hebt of die de ander heeft of juist mist) waar jij positief of negatief tegenover staat.
  2. Een duidelijk herkenbare wens (die jij zelf hebt of die de ander heeft of juist mist) waar jij positief of negatief tegenover staat.
  3. Een duidelijk herkenbare overtuiging (die jij zelf hebt of die de ander heeft of juist mist) waar jij positief of negatief tegenover staat.
  4. Een duidelijk herkenbare behoefte (die jij zelf hebt of die de ander heeft of juist mist) waar jij positief of negatief tegenover staat.
  5. Een duidelijk herkenbare vaardigheid (die jij zelf hebt of die de ander heeft of juist mist) waar jij positief of negatief tegenover staat.
  6. Een duidelijk herkenbare (on)mogelijkheid (die jij zelf hebt of die de ander heeft of juist mist) waar jij positief of negatief tegenover staat.
  7. Een duidelijk herkenbaar belang (die jij zelf hebt of die de ander heeft of juist mist) waar jij positief of negatief tegenover staat.

Neutraliseren

Wil je die lading vervolgens kunnen neutraliseren (zodat jij niet langer een speelbal bent van die lading) is het allereerst nuttig om na te gaan of in deze fase in jouw leven of in de situatie waarin je je nu bevindt, nog wel werkelijk (zoveel) lading zit. Soms lost de lading vanzelf op, enkel door het bewust worden. Wel zo makkelijk!

Als dat niet zo is (en daar kom je vanzelf achter :-)), bestaan er diverse manieren om de spanning te onderzoeken, op een gezonde manier te ontladen (alles waarbij je jezelf of anderen niet schaadt is geoorloofd) om vervolgens te kunnen bewegen naar neutraliteit. Bij dat onderzoek kan het geen kwaad om hulp te vragen van een goede vriend(in) of van een professional.

Een handig hulpmiddel daarbij is het volgende overzicht. Elk van de zeven genoemde onderdelen die spanning geven (en die van buitenaf herkenbaar zijn) blijken verband te hebben met een specifiek onderdeel van jouw innerlijk (wat voor de buitenwereld verborgen blijft). In feite schreeuwt jouw innerlijk, via spanning in de buitenwereld, om jouw aandacht. En door jouw aandacht op jouw EIGEN innerlijk te richten, verandert dat wat in de buitenwereld (telkens) spanning oplevert vanzelf richting meer neutraliteit. Nieuwsgierig geworden of dat voor jou ook zo werkt? Ga het gerust zelf uitvogelen! In het overzicht staan helpende vragen die je aan jezelf kunt (laten) stellen.

1 Emotie & intentie

Teveel lading op een emoties vertelt jou dat jij jouw aandacht wil richten op jouw oorspronkelijke intentie. Die intentie is namelijk automatisch gericht op JEZELF-zijn, expressie geven aan jezelf. Hoe jij bent (jouw temperament) en hoe jij doet (je gedraagt of je uit) wil namelijk met elkaar in overeenstemming zijn. En emoties vertellen dan of dat het geval is. Doet een emotie pijn dan is dat niet het geval en is een emotie fijn dan wel. Emoties helpen je dan weer terug om in overeenstemming te komen met jouw eigen temperament. Met wie jij in wezen bent. Zodat hoe jij doet weer in lijn komt met wie jij bent. Hoe goed ken jij eigenlijk jezelf? Wat is jouw temperament? Waar liggen jouw voorkeuren en jouw gevoeligheden? Zelfinzicht is in feite de basis van alles. Het vormt de kern van jouw bestaan.

2 Wens & richting

Teveel lading op een wens vertelt jou dat jij jouw aandacht wil richten op de richting die jij nu ingaat. Volg jij nog wel het pad dat tot verwondering leidt? Of laat jij je van je pad afblazen? Durf jij jouw dromen te volgen? Of volg jij de dromen van anderen? Loop jij de route die een ander voor jou heeft uitgestippeld? Of waarvan jij veronderstelt dat dit zo hoort, bij jouw cultuur of jouw familie. Welke verwachtingen van anderen wil jij waarmaken? Hoe zorg jij ervoor dat jij je zoveel mogelijk (en in ieder geval geestelijk) in vrijheid kunt bewegen, dat jij jouw eigen innerlijke waarheid kunt horen? Hoe behoud jij – naast het respect voor andermans dromen – ook respect voor die van jezelf?

3 Overtuiging & positie

Teveel lading op een overtuiging vertelt jou dat jij jouw aandacht wil richten op de positie die jij nu inneemt. Hoe stevig sta jij in het leven? Ben jij vitaal? Zorg jij er voldoende voor dat jij jouw eigen stevige positie handhaaft of – wanneer deze wat wankel is – nog steviger maakt? Of ben jij stiekem meer gericht op de positie van anderen? Vecht jij vóór jezelf of tegen de ander? Ben jij nog nieuwsgierig genoeg naar wat er allemaal te ontdekken valt, wat het leven zoal voor jou in petto heeft? Kom jij moedig voor jezelf op? Ben jij vooral bezig om andermans posities te ondermijnen of richt jij je juist op jouw eigen gezondheid, veiligheid en stabiliteit? Gebruik jij je gezonde verstand om enkel te anticiperen op reële kansen en bedreigingen? En welke niet helpende gedachten van jezelf of anderen kunnen overboord, teneinde meer grip op jezelf te ervaren?

4 Behoefte & waarde

Teveel lading op een behoefte vertelt jou dat jij jouw aandacht wil richten op de waarde van jouw leven. Wat maakt het leven voor jou de moeite waard? Waar word je blij van? Wat verrijkt jou? Waar wil jij in uitblinken? Waarvan gaat jouw hart sneller kloppen? Volg jij op dit moment wel voldoende de lijntjes van blijdschap? En hoe zit het met verliezen van jouw bezit? Durf jij jouw bezit los te laten in het vertrouwen dat het leven niet alleen neemt maar ook geeft? Lukt het jou om in overvloed te leven in plaats van in tekort? Zorg jij ècht goed voor jezelf (zodat jij ook goed voor anderen kunt zorgen)?

5 Vaardigheid & vorm

Teveel lading op een vaardigheid vertelt jou dat jij jouw aandacht wil richten op de vorm van jouw leven. Ben jij wel in vorm? Of laat jij jezelf teveel vormen door externe omstandigheden? Hoe geef jij sturing aan jezelf wanneer jij met allerlei verleidingen wordt geconfronteerd en hoe zorg je dat je de lol erin blijft houden? Dat je jezelf ook niet té serieus gaat nemen? Ben jij druk bezig met het naleven van de regels van anderen of met het verzetten tegen die ander? Of lukt het jou om ook nog lekker te spelen, terwijl je beheerst je eigen leven leeft?  

6 (On)mogelijkheid & realiteit

Teveel lading op een (on)mogelijkheid vertelt jou dat jij jouw aandacht wil richten op de realiteit van jouw leven. De realiteit neem je simpelweg waar met jouw zintuigen. Welke fysieke sensaties ervaar jij wanneer jij het leven ruikt, proeft, ziet, hoort en voelt? Vertrouw je op jouw eigen zintuiglijke waarnemingen? En hoe reageer jij er dan op? En op welke moment ervaar jij onder jouw huid, dus fysiek, een prettige sfeer (vertrouwd) of juist een onprettige sfeer (giftig). Blijf je daar dan of ga jij er vandaan? Hoe bepaal jij jouw grens? En waar kun jij juist je grens wat oprekken? Waar zit ruimte? Lukt het jou om te zien waar jouw onbegrensde potentie toe reikt? En met welke beperkingen je het (op dit moment) simpelweg te doen hebt?

7 Belang & inhoud

Teveel lading op een belang vertelt jou dat jij jouw aandacht wil richten op de inhoud van jouw leven. Hoe geef jij inhoud aan het dagelijks leven? Ervaar jij voldoende betekenis en zingeving? Of zou je daar meer uitdrukking aan willen geven? Waarvoor wil jij ècht verantwoordelijkheid nemen, zodat jij ook invloed kunt uitoefenen, zeggenschap kunt gaan krijgen? Welke stap ga jij daartoe als eerste zetten?