Relaxt ouderschap: bestaat dat eigenlijk wel?
Daar lig je dan in je hangmat, zippend aan een kleurige cocktail, terwijl een verkoelend windje over je warme huid waaiert. Geen enkel ander geluid te horen dan het ruisen van de zee. Joehoe het is vakantie!
Oef, ja het beeld ken je ongetwijfeld. En de bijbehorende relaxte modus kun je wellicht al bijna voelen. Maar de realiteit is helaas vaak anders. Want dit beeld matcht nu eenmaal niet echt lekker met het gezinsleven, waarin opgroeiende kinderen rondrennen (of -hangen), terwijl zij jouw onvoorwaardelijke aandacht, begrip en liefde verwachten.
En ook (of misschien wel juist?) in de vakantie blijkt het vaak lastig om èn relaxt met je koter(s) de dag door te komen èn daarnaast ook zelf weer op adem te komen nadat je je een jaar in het zweet hebt gewerkt. Terwijl jij je wellicht tegelijkertijd realiseert: na deze vakantie wacht weer een nieuwe uitdaging. Na jouw welverdiende vakantie breekt immers weer als vanzelf een volgend schooljaar van jouw kind(eren) aan. En dat betekent:
- Bijstellen van normen: Hoeveel uren slaap (heb jij / jouw kind) nu nodig om niet-chagrijnig wakker te worden? Ga jij jouw kind al laten kiezen wat ie op de boterham smeert (extra dikke laag Nutella)? Hoeveel schermtijd wordt inmiddels als officieel ongezond beschouwd? Telt naar de koelkast lopen ook als beweging? Stimuleer jij jouw kind zichzelf klaar te maken en laat je het dan met twee verschillende sokken / zonder broodtrommel naar school gaan?
- Aanleren van nieuwe vaardigheden: Stampvoeten in plaats van tegen een gezinslid/de kat/het zere been schoppen. Schoolslag/Franse slag/Aan de slag gaan. Telefoon opnemen (jouw kind) of laten rinkelen (jij) als de ‘bezorgde en goedbedoelende’ ouder belt. Onderhandelen (zonder gebruik te maken van manipulatie) over wie de hond uit laat.
- Ervaren van gevoelens die je nog niet eerder (bij jezelf of jouw kind) waarnam: Belazerd. Gegeneerd. Gekleineerd. Onnozel. Ingeperkt. Minderwaardig. Machtig. Te dik/dun/klein/groot.
- Herwaarderen van eerdere inzichten: Bestaat Sinterklaas echt niet? Blijf je vegetariër? Is gitaarspelen nog leuk als je vingers pijn gaan doen (en je telkens je nagels moet knippen)? Kan een kind al vooruitplannen als de hersenen nog niet volgroeid zijn? Hoe waardevol is een bff-sleep-over-party / avondje doorzakken met je best-buddies als jij er drie dagen van moet bijkomen?
Naar mijn bescheiden mening is het ouderschap de zwaarste taak die je kunt oppakken in het leven. Maar dat hoef ik jou vast niet te vertellen. Hoogste tijd dus voor wat verlichting!
Want wist jij eigenlijk al dat het ouderschap grofweg is onder te verdelen in:
1 DOEN
en
2 LATEN?
En dat we het ons vaak – volledig onbedoeld en onbewust – moeilijker maken dan nodig omdat wij juist ‘laten’ waar ‘doen’ gevraagd wordt en ‘doen’ waar ‘laten’ nodig is?
Van ouders wordt ‘doen‘ gevraagd, zodat kinderen hun kracht leren beheersen, hun gevoelens leren verdragen en hun gedachten leren ordenen en begrenzen. Dat doen wij door als ouders onze kinderen met zorg (al doende) zelfbeheersing te leren, met bemoediging (al doende) zelfsturing te leren en met verstand (al doende) zelfredzaamheid te leren.
En waarom ‘laten’? Zodat kinderen hun eigen blauwdruk leren kennen, hun eigen richting gaan volgen en de verantwoordelijkheid zullen nemen voor hun eigen unieke rol. Wij ouders kunnen kinderen gerust de ruimte laten om ze hun eigen passies te laten ontdekken, wij mogen geloven en respecteren dat zij als beste (intuïtief) hun eigen richting weten en wij dienen te accepteren dat zij met hun unieke rol een geheel eigen waarde hebben.
Maar wanneer je bijvoorbeeld normeert waar jouw kind juist ruimte vraagt, of de deur wagenwijd openzet waar er juist begrenzing nodig is, kan dat zomaar averechts werken. En dat levert dan gegarandeerd weerstand, spanning, stress, angst en onzekerheid op, zowel bij jou als bij jouw kind.
Okee, ik geef toe, zo ontspannen als in die hangmat zal de dagelijkse realiteit niet snel gaan zijn. Maar als jij alvast weet wanneer en hoe je kunt doen en wanneer en hoe je kunt laten, op welk moment van jou even een extra inspanning wordt gevraagd en wanneer je juist lekker achterover kunt leunen, dan wordt het leven voor jou en jouw kind(eren) wel ineens een stuk overzichtelijker en eenvoudiger. En dat gun ik jullie van harte!
Wil je weten wanneer en hoe kunt doen en laten? Meld je dan aan voor de nieuwe serie workshops! Zelf-bewust aan Zet – kinderpraktijk aan Zet
Deze serie workshops biedt inzicht en grip op het ouderschap. Meer grip leidt gegarandeerd tot meer ontspanning in de dag, meer zelfkennis over hoe jij als ouder bent en een groter zelfbewustzijn. Stap voor stap neem ik jou mee in de kunst van het timen en doseren, wanneer te doen en wanneer te laten. Ik bied jou nieuwe, creatieve en verrassende inzichten en tools hoe jij jouw kind met nog meer energie, plezier, liefde, kracht en wijsheid kunt ondersteunen. Zodat je steeds vrijer en vrolijker gaat kiezen wat past bij jou en bij jouw kind èn bij het moment!
De serie geeft jou dus inzicht in hoe jouw kind (van jou als ouder):
- Met zorg zelfbeheersing kan leren (workshop 1)
- Met bemoediging zelfsturing kan leren (workshop 2)
- Met verstand zelfredzaamheid kan leren (workshop 3)
- Met liefde zelfvertrouwen kan houden (workshop 4)
- Met expressie zelfkennis kan krijgen (workshop 5)
- Met intuïtie zelfrespect kan krijgen (workshop 6)
- Met waardering zelfacceptatie kan krijgen (workshop 7)